Projekt rekonstrukce bytu 1+1 - Praha / Nusle
Investor

soukromý investor

Architektonický návrh

Pavel Hrubý

 

 

Realizace

2010 - 2011

Lokace

Praha / Nusle

Celková užitná plocha

41 m2 + balkón 2 m2

Předpokládaná investice – stavební práce 

70.000 Kč

Předpokládaná investice – interiér, vybavení

230.000 Kč

   

Project

1+1 flat reconstruction - Praha / Nusle

Investor

private person

Architectural rendering

Pavel Hrubý

   

Realization

2010 - 2011

Location

Prague / Nusle

Flat flooring 

41 m2 + balcony 2 m2

Enclosure of the family house

70.000 Kč

Hypothesize investment – interior, equipment

230.000 Kč

 
 

Popis původního stav

 

Jižně orientovaný byt 1+1 je situován ve zvýšeném 1.NP činžovního domu v Praze Nuslích. Jeho původní dispoziční řešení z třicátých let 20. století zůstalo zachováno do doby před rekonstrukcí jen s drobnými úpravami. Vstup ze společných komunikačních prostor domu ústil přímo do prostoru kuchyně, která byla současně i jakýmsi komunikačním uzlem a spojovala ostatní prostory - ložnici, šatnu, toaletu a balkón. Jedinou výraznější úpravou prošel byt v době nedávno minulé, kdy byla toaleta rozšířena na úkor šatny o sprchový kout. Ani tato změna však nebyla dostačující, aby vyhověla současným vysokým požadavkům na užitnou hodnotu bytového prostoru.

 

 

 

Požadavky klienta

 

-          navrhnout řešení zázemí vstupního prostoru

-          navrhnout řešení koupelny a toalety odpovídající bytu 1+1 (41 m2)

-          vyřešit umístění bojleru a pračky (bojler byl doposud situován nad sníženým podhledem koupelny)

-          navrhnout řešení kuchyňské linky a jídelního koutu

-          navrhnout řešení obývacího prostoru s pracovnou a zvýšeným ložním patrem (včetně jeho konstrukčního řešení)

-          zkoordinovat barevné a materiálové řešení podlah, maleb, obkladů, nábytku a dveřních otvorů

-          zvolit výrobky sanitární keramiky

-          navrhnout řešení osvětlení interiéru

 

 

 

Záměr přestavby

 

S ohledem na fakt, že byt nebyl po dobu své existence nikdy výrazněji rekonstruován ani dostatečně udržován, se majitelé rozhodli pro komplexní rekonstrukci s výraznějšími stavebními úpravami a kompletní obnovou rozvodů inženýrských sítí (elektro, plyn, voda, kanalizace). Adaptace dále zahrnovala výměnu všech vnějších otvorů, většiny interiérových dveřních otvorů, úpravu stávajících omítek, podhledů, pokládku nových podlah a obkladů, vybavení bytu sanitární keramikou, kuchyňskou linkou se spotřebiči a i ostatním nábytkem. To vše bylo koordinováno v souvislosti se stávajícími vertikálními i horizontálními nosnými konstrukcemi a stávajícími domovními inženýrskými rozvody. Odvážnější přestavba zejména vstupní části a sociálního zařízení byla pro zvýšení budoucí užitné hodnoty celého bytu zcela zásadní a nevyhnutelná.

 

 

 

Popis dispozice nového řešení

 

Zásadnější stavební úpravy bytu zasáhly především jeho vstupní část. Na úkor kuchyňského prostoru vzniklo prostorné sociální zařízení (koupelna s toaletou) s přímým vstupem na balkón a samostatné zádveří, které umožňuje nejen vstup do zmíněné koupelny, ale i do kuchyně. Z té je pak možno vstoupit do obývacího prostoru s menším pracovním koutem a postelí.

 

 

 

Plochy místností nového řešení

 

-          zádveří     4,2 m2

-          koupelna     4,8 m2

-          balkón     2,0 m2

-          kuchyně s jídelnou     14,7 m2

-          obývací prostor s ložnicí a pracovnou     17,4 m2

 

 

 

Popis interiéru (nábytku) nového řešení

 

Zádveří bytu je vybaveno rozměrným zrcadlem, věšákem s ochranou deskou a objemnou vestavěnou skříní kombinovanou s botníkem v nice bezprostředně u vstupních dveří.

 

Sociální zařízení je řešeno jako společný prostor koupelny a toalety. Sprchový kout je situován za celoskleněnými otvíravými dvířky v nice v blízkosti vstupu na balkón. Na protější stěně je zavěšena toaleta, umyvadlo a několik polic se zrcadlem. Bojler a pračka jsou skrytě umístěny za výsuvnou roletou ve výklenku vedle toalety.

 

Kuchyň je rozdělena do dvou částí pomyslným komunikačním koridorem mezi zádveřím a obývacím prostorem. V té u okna je situován jídelní kout pro čtyři osoby a skříň v nice, v té protější kuchyňská linka tvaru U.

 

Funkce obývacího prostoru, pracovny a ložnice jsou zkombinovány v poslední místnosti. Televizní kout se sedačkou je taktéž v blízkosti okna, opačná strana pokoje je horizontálně rozdělena vestavěným ložním patrem přístupným po dřevěném schodišti. Pod jeho podlahou je šatní skříň a příležitostný pracovní stůl.

 

Původní funkčně nevyhovující otvíravé dveře obývacího prostoru byly nahrazeny novými s křídlem otvíravým do kuchyně, dveře do koupelny a kuchyně byly z hlediska úspory prostoru navrženy jako posuvné. Poslední dvoukřídlé vstupní dveře byly rekonstruovány.

 

 

 

Materiály a barvy

 

Podlahy jsou v celém bytě řešeny jednotně dubovou lamelovou podlahou povrchově upravenou transparentním matným lakem. Výjimkou je koupelna, ve které je položena rektifikovaná keramická matně zelená dlažba.

 

Dveřní otvory s obložkami jsou taktéž zhotoveny z dubu a povrchově upraveny transparentním matným lakem.

 

Malba všech interiérových stěn je bílá, s výjimkou příčky dělící kuchyni a obývací prostor. Její z obou stran nanesený teple zelený odstín vizuálně propojuje oba obytné prostory bytu. Stěny koupelny jsou obloženy matně bílým rektifikovaným keramickým obkladem do výšky horní hrany obložek posuvných dveří.

 

Veškerý nábytek je vyroben z dubového dřeva (některé části z dřevotřískových desek s dubovou dýhou) a finálně povrchově úpraven transparentním matným lakem. Některé kusy nábytku jsou kombinovány s matně-zelenými nebo matně-oranžovými lakovanými dílci z dřevovláknitých desek MDF. Odlišně je řešena pouze kuchyňská linka, jejíž korpusy a dvířka jsou lakovány bílým matným lakem. Kuchyňská deska je navržena z masivního dubu a povrchově upravena speciálním zátěžovým transparentním matným lakem.